Mediafiler, smartphones och surfplattor

Du kan spela upp musik- och videofiler och bläddra bland foton som antingen är lagrade på en lagringsenhet eller en produkt som anslutits via en DLNA/UPnP-mediaserver. Du kan också spela upp filer från en dator, smartphone eller surfplatta.

Du får tillgång till filerna när du ansluter exempelvis en lagringsenhet eller en smartphone till TV:n.

Tryck på TV eller MUSIC och markera namnet på den källa som är dedikerad till den anslutna enheten, till exempel Foto & video eller Musik och tryck sedan på mittknappen.

Lagringsenheter kan t.ex. vara USB-enheter och vanliga hårddiskar som anslutits via USB eller Ethernet.

Titta på videor och foton

För mer information om att titta på videor och foton anvisar LG:

Du kan titta på foton och videor med appen Foto och video.

1. Tryck på HOME-knappen på fjärrkontrollen.
  2. Kör appen Foto och video.
  3. Välj önskad lagringsenhet.
  4. Välj och visa önskat foto eller önskad video.

1. Välj önskat typ av innehåll och visningsmetod.
  2. Välj och ta bort önskat innehåll.
    – Du kan inte radera filer som delas från andra enheter.
  3. Välj det innehåll som du vill spela upp. Du kan bara välja samma typ av innehåll som du först valde.
  4. Du kan kopiera eller flytta de bilder du har sparat på USB-lagringsenheten.
    – Den här funktionen är endast tillgänglig i vissa länder.
  5. Öppna Sök.
  • Visst innehåll kanske inte visas på listan om det totala antalet innehållsobjekt överstiger 40 000.

Fotovisare

Om du väljer ett foto i appen Foto och video körs fotovisaren. Du kan visa dina sparade foton.

1. Återgår till hela innehållslistan.
  2. Du kan spela bakgrundsmusik genom att använda musikspelaren.
  3. Du kan zooma in/ut på foton.
  4. Startar bildspelet.
  5. Roterar foton.
  6. 360-gradersbilder kan ses i 360 grader.
    – Om du använder 360-gradersläget på ett normalt foto kan det förvränga bilden.
    – Den här funktionen är endast tillgänglig på vissa modeller.
  7. Du kan ange storleken på ett foto eller ändra hastigheten och effekten för ett bildspel.

Fotofiler som stöds

Filformat

Format

Upplösning

jpeg, jpg, jpe

JPEG

Minimum: 64 × 64 Maximalt, normal typ: 15 360 (B) × 8 640 (H) Progressiv typ : 1 920 (B) × 1 440 (H)

png

PNG

Minimum: 64 × 64 Maximalt : 5 760 (B) × 5 760 (H)

bmp

BMP

Minimum: 64×64 Maximalt: 1 920 (B)×1 080 (H)

Videospelare

Om du väljer en video i appen Foto och video körs videospelaren. Du kan visa dina sparade videor.

1. Återgår till hela innehållslistan.
  2. Du kan välja annat innehåll genom att visa spellistan medan du tittar på en video.
  3. Du kan styra grundläggande funktioner för videouppspelning.
  4. 360-gradersvideor kan ses i 360 grader.
    – Om du använder 360-gradersläget på en normal video kan det förvränga bilden.
    – Den här funktionen är endast tillgänglig på vissa modeller.
  5. Du kan ställa in ytterligare alternativ.

Ställa in ytterligare alternativ …

1. Du kan ändra inställningarna för undertexter.
  2. Du kan ställa in ljudspår.
  3. Du kan ställa in fortsatt tittande för att återuppta uppspelningen från den senast visade scenen.
    – När TV: slås på med Snabbstart+ kanske inte fortsatt tittande fungerar direkt.
  4. Du kan ställa in kontinuerlig uppspelning. Om kontinuerlig uppspelning är inställt spelas nästa video upp automatiskt efter att uppspelningen av en video är över.
  5. Återgår till skärmen med grundläggande funktioner.

Videofiler som stöds

Maximal hastighet för dataöverföring:

• Full HD-video
    H.264 1 920×1 080 @ 60P BP/MP/HP @ L4.2 40 Mbps
    HEVC 1 920×1 080 @ 60P MP @ L4.1, Main10-profil @ L4.1 40 Mbps
  • ULTRA HD-video (enbart ULTRA HD-modeller)
    H.264 4 096×2 160 @ 60P BP/MP/HP @ L5.1 60 Mbps
    HEVC 4 096×2 160 @ 60P MP@L5.1, Main10-profil @ L5.1 60 Mbps

• Dolby Vision video (enbart ULTRA HD-modeller med stöd för Dolby Vision)
    HEVC 3 840×2 160 @ 60P MP @ L5.1, Main10-profil @ L5.1 50 Mbps

Externa undertexter som stöds:

smi, srt, sub (MicroDVD, SubViewer 1.0/2.0), ass, ssa, txt (TMPlayer), psb (PowerDivX), dcs (DLP Cinema)

Format på inbyggda undertexter:

Matroska (mkv): Sub Station Alpha (SSA), Advanced Sub Station Alpha (ASS), SRT MP4: Timed Text

Videocodec som stöds:

Tillägg

Codec

asf wmv

Video

VC-1 avancerad profil (förutom för WMVA), VC-1 enkla profiler och huvudprofiler

Ljud

WMA Standard (förutom för WMA v1/WMA-tal)

avi

Video

Xvid (förutom för 3 warp-point GMC), H.264/AVC, Motion Jpeg, MPEG-4

Ljud

MPEG-1 Layer I, II, MPEG-1 Layer III (MP3), Dolby Digital, LPCM, ADPCM, DTS

mp4 m4v mov

Video

H.264/AVC, MPEG-4, HEVC

Ljud

Dolby Digital, Dolby Digital Plus, AAC, MPEG-1 Layer III (MP3)

3gp 3g2

Video

H.264/AVC, MPEG-4

Ljud

AAC, AMR-NB, AMR-WB

mkv

Video

MPEG-2, MPEG-4, H.264/AVC, VP8, VP9, HEVC

Ljud

Dolby Digital, Dolby Digital Plus, AAC, PCM, DTS, MPEG-1 Layer I, II, MPEG-1 Layer III (MP3)

ts trp tp mts

Video

H.264/AVC, MPEG-2, HEVC

Ljud

MPEG-1 Layer I, II, MPEG-1 Layer III (MP3), Dolby Digital, Dolby Digital Plus, AAC, PCM

mpg mpeg dat

Video

MPEG-1, MPEG-2

Ljud

MPEG-1 Layer I, II, MPEG-1 Layer III (MP3)

vob

Video

MPEG-1, MPEG-2

Ljud

Dolby Digital, MPEG-1 Layer I, II, DVD-LPCM

rm rmvb

Video

RV30, RV40

Ljud

Realaudio6 (cook), AAC LC, HE-AAC

• rm, rmvb: Den här funktionen är endast tillgänglig i vissa länder.

Viktigt att tänka på vid videouppspelning

• Vissa undertexter som skapats av användare kanske inte fungerar korrekt.
  • En videofil och dess undertextfil måste finnas i samma mapp. För att undertexterna ska visas korrekt ska du se till att videofilen och undertextfilen har samma namn.
  • Undertexter på en Network Attached Storage-enhet (NAS) kanske inte stöds beroende på tillverkare och modell.
  • Strömmar som omfattar Global Motion Compensation (GMC) och Quarterpel Motion Estimation (Qpel) stöds inte.
  • ULTRA HD-video (enbart ULTRA HD-modell): 3 840×2 160 , 4 096×2 160
    Vissa HEVC-kodade ULTRA HD-videor förutom det innehåll som officiellt tillhandahållits av LG Electronics kanske inte spelas upp.
    Vissa codecs kan stödjas efter en uppgradering av programvaran.

Tillägg

Codec

mkv/mp4/ts

Video

H.264/AVC, HEVC

Ljud

Dolby Digital, Dolby Digital Plus, AAC

• Vilka filstorlekar som kan spelas upp kan variera beroende på kodningsalternativen.
  • Endast Windows Media Audio V7 och senare format stöds.
  • AAC-huvudprofilen stöds inte.
  • Videofiler som skapats av vissa kodare kanske inte kan spelas upp.
  • Videofiler i andra format än de som anges kanske inte spelas upp korrekt.
  • Videofiler som lagras på en USB-lagringsenhet som inte stödjer hög hastighet kanske inte spelas upp korrekt.
  • DTS-codecs stöds endast för uppspelningar av USB- och HDMI-videofiler.

Lyssna på musik

För mer information om att lyssna på musik anvisar LG:

Du kan lyssna på musik via Musik-appen.

1. Tryck på HOME-knappen på fjärrkontrollen.
  2. Kör Musik-appen.
  3. Välj önskad lagringsenhet. Du kan välja önskade låtar från alla dina lagringsenheter och lägga till dem i Min spellista.
  4. Välj önskat musikinnehåll och njut av det.

1. Välj listan med önskat typ av innehåll.
  2. Välj och ta bort önskat innehåll.
    – Du kan inte radera filer som delas från andra enheter.
  3. Välj innehåll och lägg till det i Min spellista.
  4. Öppna musikspelaren.
  5. Öppna Sök.

Använda musikspelaren

Med musikspelaren kan du välja musik från andra appar och använda den som bakgrundsmusik.

1. Tryck på HOME-knappen på fjärrkontrollen.
  2. Välj Musik-appen på hemskärmen.

1. Du kan spela upp musik från den valda lagringsenheten.
  2. Du kan ställa in upprepad uppspelning och slumpmässig uppspelning.
  3. De konfigurerbara objekten varierar utefter modell.
    Skärmläge: Du kan stänga av skärmen medan du lyssnar på musik eller visa musikspelaren i helskärmsläge.
    Skärm av: Du kan lyssna på musik med skärmen avstängd.
  4. Du kan ändra musikspelarens position.
  5. Du kan minimera musikspelaren.
  6. Den här funktionen stänger musikspelaren.
  7. Låttexter finns tillgängliga för musikfiler som tillhandahåller dem. I vissa musikfiler kan du välja en del av låttexten och flytta uppspelningspositionen.
    – Låttextfunktionen stöds endast på vissa enheter.
    – Låttexten visas kanske inte i synk beroende på musikfilens låttextdata.
  • Öppna musikspelaren igen genom att trycka på VOLYM-knappen på fjärrkontrollen.
  • Du kanske inte kan använda musikspelaren för vissa funktioner.
  • Du kan även köra musikspelaren på följande sätt:
    – Välj Musikspelare i Musik-appen.
    – Välj Musikspelare medan du visar foton i Foto & video-appen.

Ljudformat

Filformat

Objekt

Info

mp3

Bithastighet

32 kbps–320 kbps

Samplingsfrekv.

16 kHz–48 kHz

Stöd

MPEG-1, MPEG-2

Kanaler

mono, stereo

wav

Bithastighet

-

Samplingsfrekv.

8 kHz–96 kHz

Stöd

PCM

Kanaler

mono, stereo

ogg

Bithastighet

64 kbps–320 kbps

Samplingsfrekv.

8 kHz–48 kHz

Stöd

Vorbis

Kanaler

mono, stereo

wma

Bithastighet

128 kbps–320 kbps

Samplingsfrekv.

8 kHz–48 kHz

Stöd

WMA

Kanaler

upp till 6 kan.

flac

Bithastighet

-

Samplingsfrekv.

8 kHz–96 kHz

Stöd

FLAC

Kanaler

mono, stereo

• Antalet kanaler som stöds kan variera beroende på samplingsfrekvensen.

Ansluta en USB-enhet

För mer information om att ansluta en USB-enhet anvisar LG:

Anslut en USB-lagringsenhet (USB, hårddisk, USB-flashminne) till USB-porten på TV:n för att visa de innehållsfiler som lagras på USB-lagringsenheten på TV:n.

Tips för att använda en USB-lagringsenhet

• En USB-lagringsenhet som har ett inbyggt automatiskt avkänningsprogram eller använder sin egen drivrutin kanske inte kan identifieras.
  • Vissa USB-lagringsenheter kanske inte stöds eller fungerar korrekt.
  • Om du använder en USB-förlängningssladd kanske inte USB-lagringsenheten kan identifieras eller fungerar korrekt.
  • Använd endast USB-lagringsenheter formaterade med filsystemet FAT32 eller NTFS som tillhandahålls av Windows OS.
  • Vi rekommenderar att du använder en extern USB-hårddisk med märkspänning på högst 5 V och en märkström på 500 mA eller mindre.
  • Vi rekommenderar att du använder en USB-hubb eller en hårddisk med en strömkälla. (Om USB-lagringsenheten inte får tillräckligt med ström kan den inte identifieras på rätt sätt.)
  • Vi rekommenderar att du använder ett USB-flashminne på minst 32 GB eller en USB-hårddisk på minst 2 TB.*
  • Om en USB-hårddisk med energisparfunktion inte fungerar slår du av och på hårddisken för att få den att fungera ordentligt. Mer information om USB-hårddisken finns i användarhandboken.
  • Data på en USB-lagringsenhet kan vara skadade, så vi rekommenderar att du säkerhetskopierar viktiga filer. Användarna ansvarar för datahantering. Tillverkaren har inget ansvar för detta.
  • Mer information om andra anslutningsmetoder finns under HEM > Enhetsanslutare.
  • Välj anslutna USB-enheter från Ingångar och välj Formatera-knappen för att formatera USB-lagringsenheten. Efter formateringen raderas alla data på USB-lagringsenheten, som formateras som ett NTFS- eller FAT32-filsystem.
  • När du ansluter en USB-lagringsenhet kan en slumpmässig fil/mapp skapas för att tillhandahålla Smart-TV-tjänster, som lagring och hämtning av miniatyrbilder.

* Viktigt! Kom ihåg att växla till standbyläge på TV:n innan du tar bort USB-enheten.

På vissa marknader kanske du måste trycka på  och välja Enhetsanslutare innan du ansluter en USB-enhet.

Dela och visa smartphoneinnehåll

För mer information om att använda din smartphone anvisar LG:

Innehållsdelning med smartphone

Med Innehållsdelning kan du njuta av videor, musik och foton som är sparade på din smartphone som är ansluten till samma nätverk.

Ansluta till en smartphone med din TV …

1. Tryck på HOME-knappen på fjärrkontrollen.
  2. Du kan starta appen Enhetsanslutare.
  3. Välj Smartphone.
  4. Följ instruktionerna i Enhetsanslutare.

Viktigt att tänka på när du använder Innehållsdelning …

• Kontrollera nätverksinställningarna om alternativet för innehållsdelning inte fungerar korrekt.
  • Kanske inte fungerar korrekt på ett trådlöst nätverk. Vi rekommenderar att du ansluter till ett kabelanslutet nätverk.
  • Kanske inte fungerar korrekt beroende på nätverksmiljön.
  • Om flera TV:ar är anslutna till en enhet kanske innehållet inte spelas upp korrekt beroende på serverprestandan.
  • För att titta på 1080p-video via funktionen Innehållsdelning krävs en router som använder frekvensen 5 GHz. Om du använder en 2,4 GHz-router kanske videon inte spelas upp korrekt.
  • Bildtexter stöds endast på vissa anslutna enheter.
  • När en undertextfil läggs till vid en senare tidpunkt inaktiverar du den delade mappen och aktiverar den igen.
  • DRM-filerna på den anslutna enheten spelas inte upp.
  • Även det filformat som stöds av TV:n kan variera beroende på den anslutna enhetens miljö.
  • Om det finns för många mappar eller filer i en mapp kanske den inte fungerar korrekt.
  • Informationen i den fil som importeras från den anslutna enheten kanske inte visas korrekt.
  • Beroende på kodningen kanske vissa strömmar inte spelas upp i innehållsdelningsläget.

Så här ser du mobilenhetens skärm på TV:n

1. Tryck på HOME-knappen på fjärrkontrollen.
  2. Kör appen Skärmdelning.
  3. Aktivera Miracast-läge på den mobila enheten.
  4. Din TV visas i listan över tillgängliga enheter.
  5. Välj din TV och begär anslutning.
  6. Meddelandet ”Ansluter …” visas för att påbörja anslutningen.
  7. När anslutningen har upprättats visar TV:n skärmen på den anslutna enheten.
  • Vi rekommenderar att du alltid uppdaterar den enhet som ska anslutas till TV:n till den senaste OS-versionen för en tillförlitlig anslutning.
  • En enhet från en annan tillverkare än LGE kan inte anslutas även om den upptäcks.
  • Vi rekommenderar att du ansluter enheten till en 5 GHz-router eftersom prestandan kan påverkas av din trådlösa miljö.
  • Svarsfrekvensen kan variera beroende på användarens miljö.
  • Mer information om den enhet du vill ansluta till finns i användarhandboken.
  • Lyssningsläge kan påverka prestandan för din trådlösa anslutning vid anslutning till en åtkomstpunkt. Om du upplever problem relaterade till den trådlösa prestandan rekommenderar vi att du stänger av Lyssningsläge.
  • Om anslutningen bryts upprepade gånger stänger du av TV:n och den enhet du vill ansluta till och slår sedan på dem och försöker igen.

Dela och visa datorinnehåll

För mer information om att använda din dator anvisar LG:

Vad är Innehållsdelning?

Med Innehållsdelning kan du njuta av videor, musik och foton som är sparade på din dator.

Spela upp innehållet utan delningsprogramvara på datorn …

Om datorns operativsystem är Windows 7, Windows 8 eller Windows 10 kan du spela upp musik, videor eller foton på din TV utan att installera ytterligare program.

1. Konfigurera TV:n och datorn på samma nätverk. Konfigurera även nätverket på datorn med Windows 7, Windows 8 eller Windows 10.
  2. Högerklicka på önskad musik-, video- eller fotofil och välj modell med funktionen Spela till i Windows 7, Windows 8 eller Windows 10 för att spela upp det som valts. Information om hur du spelar upp på andra enheter, som din mobiltelefon, finns i relevant användarhandbok.
  • Även om flera TV:ar eller enheter är anslutna spelas endast den markerade filen upp via en enhet. Uppspelningshastigheten kan variera beroende på nätverksanslutningen.

Använda datorprogramvaran SmartShare för att spela upp det innehåll som sparats på datorn …

Du kan använda datorprogramvaran SmartShare för att ansluta musiken/videorna/fotona som är sparade på datorn till hemnätverket och spela upp dem på din TV.

1. Konfigurera TV:n och datorn med SmartShare på samma nätverk.
    – SmartShare-tjänsten är endast tillgänglig när TV:n och serverdatorn är anslutna till samma router.
  2. Ladda ner och installera datorprogramvaran SmartShare från LG:s webbplats. Innan installationen ska du avsluta alla program som körs på datorn, till exempel en brandvägg eller ett antivirusprogram.
  3. Kör datorprogramvaran SmartShare PC och konfigurera delningsinställningarna.
  4. De delade videorna och fotona spelas upp från Foto & Video-appen på TV:n och delad musik spelas upp från Musik-appen på TV:n.
  • Servern måste köras för att du ska kunna titta på den delade filen på din TV.
  • Du kan kontrollera webbplatsinformation från HEM Enhetsanslutare PC Innehållsdelning.
  • Se programvarans hjälpavsnitt för information om hur du använder SmartShare.

Viktigt att tänka på när du använder Innehållsdelning …*

• Funktionen Innehållsdelning kanske inte stöds för en router som inte har stöd för multisändning. Mer information finns i användarhandboken som medföljde routern. Du kan också kontakta tillverkaren.
  • Datorprogramvaran SmartShare rekommenderas för läsning av bildtexter.

Så här visar du datorskärmen på TV:n

Ansluta trådlöst …

1. Tryck på HOME-knappen på fjärrkontrollen.
  2. Kör appen Skärmdelning.
  3. Lägg till en enhet med trådlös anslutning på datorn. Om datorns operativsystem är Windows 7 or Windows 8 kör du Intel® WiDi.
  4. Din TV visas i listan över tillgängliga enheter.
  5. Välj din TV och begär anslutning.
  6. När anslutningen har upprättats visar TV:n skärmen på den anslutna enheten.
  • Vi rekommenderar att du alltid uppdaterar den enhet som ska anslutas till TV:n till den senaste OS-versionen för en tillförlitlig anslutning.
  • Vi rekommenderar att du använder den här funktionen på nära håll.
  • Även om enheten kan anslutas utan en trådlös router rekommenderar vi att du ansluter den till en 5 GHz-router eftersom prestandan kan påverkas av den omgivande trådlösa miljön.
  • Den har stöd för anslutningen över Intel® WiDi 3.5-versionen.
  • Svarsfrekvensen kan variera beroende på användarens miljö.
  • Mer information om den enhet du vill ansluta till finns i användarhandboken.
  • Lyssningsläge kan påverka prestandan för din trådlösa anslutning vid anslutning till en åtkomstpunkt. Om du upplever problem relaterade till den trådlösa prestandan rekommenderar vi att du stänger av Lyssningsläge.
  • Mer information finns i appen Skärmdelning.
  • Om anslutningen bryts upprepade gånger stänger du av TV:n och den enhet du vill ansluta till och slår sedan på dem och försöker igen.

Ansluta med kabel …

Anslut datorn till TV:n via en HDMI-kabel.

* Ytterligare viktiga saker att tänka på vad gäller Innehållsdelning finns i avsnittet ”Dela och visa smartphoneinnehåll” i den här artikeln.